Urmare a solicitarii de informatii publice trimise de noi catre Directia de Sanatate Publica Dolj in legatura cu nota nr. 398 din data de 20.08.2018 emise de catre Inspectoratul Scolar Judetean, am primit raspunsul de mai jos.

Acum puteti citi si raspunsul pe care l-am trimis noi catre DSP Dolj:

Stimate Domnule Dr. Ştefan Popescu,

In adresa nr. 65/8632/11.09.2018 pe care ne-ati trimis-o faceti referire la Ordinul MS nr. 377/2017 si la H.G. 857/2011.

Mentionez urmatoarele:
– Ordinul MS nr. 377/2017 nu prevede obligativitatea parintilor de isi vaccina copiii;
– H.G. 857/2011 nu are nicio legatura cu subiectul “vaccinare”;
– conform Conventiei de la Oviedo, Conventie pe care Romania a semnat-o la data de 4 aprilie 1997, vaccinarea reprezinta un act medical pentru care este necesar sa existe acordul persoanei sau al reprezentantului legal;
– nota nr. 398 din data de 20.08.2018 emisa de catre Inspectoratul Scolar Judetean Dolj este abuziva, incalcand dreptul la educație al tuturor copiilor, fara discriminari, indiferent de statusul lor vaccinal, drept garantat de Constitutie;
– ordinele de ministru si hotararile de guvern sunt inferioare din punct de vedere legislativ tratatelor internationale pe care Romania le-a
semnat si Constitutiei Romaniei;
– asa cum este și normal, copiilor bolnavi de Hep B sau HIV nu li se interzice accesul in unitatile de invatamant; deci, dacă li se respecta dreptul la educație acelor copii care sunt diagnosticați cu boli transmisibile, cum poate sa le fie interzis acest drept constituțional la educație copiilor care sunt sănătoși clinic pe motiv ca nu ar fi vaccinați?

Prin urmare, în temeiul legislaţiei actuale nu există în România „vaccinări obligatorii”, iar înscrierea copiilor în unităţile de invatamant nu poate fi condiţionată de efectuarea vreunui vaccin.

Mai mult decat atat, in conformitate atât cu prevederile Legii 46/2003 a Drepturilor Pacientului, care conferă dreptul la confidenţialitatea informaţiilor pacientului, cât şi cu prevederile Legii 677/2001 pentru protecţia persoanelor cu privire la prelucrarea datelor cu caracter personal şi libera circulaţie a acestor date, coroborate cu Art. 18 (2) GDPR, parintii sau tutorii legali ai copiilor pot fi sau nu de acord să furnizeze institutiilor date medicale cu privire la copiii lor în afara celor strict prevăzute prin lege (adeverinţa medicală şi avizul epidemiologic).

Cu stima,
……….,
Echipa Cunoaste Riscurile.

Motivul pentru care am trimis solicitarea si modelul acesteia le gasiti in articolul Abuzuri ale Inspectoratului Școlar Județean DOLJ la început de an școlar!

Mentionam faptul ca am trimis o solicitare si catre Ministerul Sanatatii + doua sesizari catre Ministerul Educatiei Nationale si Consiliul National de Combatere a Discriminarii.
Ministerul Sanatatii si Ministerul Educatiei Nationale nu s-au ostenit sa ne trimita vreun raspuns, doar cei de la Consiliul National de Combatere a Discriminarii ne-au scris urmatoarele: