Urmare a solicitarii trimise de catre un membru al echipei noastre catre DSP Constanta referitor la furnizarea definitiilor legale si stiintifice pentru “medicament sigur” si pentru “vaccin sigur”, am primit urmatorul raspuns:

Textul solicitarii trimise de noi poate fi gasit aici:
Solicitări MS, DSP, ANM, CIM definiție “medicament sigur”

Din punctul de vedere al DSP Constanta, “medicament sau vaccin sigur” este acela care are autorizatie de la ANM. RASPUNS GRESIT!

Citam din comunicatul de presa al ANM referitor la campania media pentru promovarea raportării reacțiilor adverse suspectate la medicamente din perioada 20-24 noiembrie 2017:
Contribuiți la îmbunătățirea gradului de siguranță a medicamentelor prin raportarea reacțiilor adverse suspectate!

Autoritățile competente precum ANMDM se bazează pe raportarea reacțiilor adverse suspectate, pentru a se asigura că medicamentele de pe piață prezintă un grad acceptabil de siguranță.

Conform declarației președintelui ANMDM, dr. Nicolae Fotin:
<<Cel mai important obiectiv al activității noastre este acela de a ne asigura că medicamentele pe care le luați dumneavoastră și familiile dumneavoastră sunt eficace și cu un grad acceptabil de siguranță.>>Deci MEDICAMENTELE NU SUNT 100% SIGURE, in concluzie DSP Constanta nu poate afirma ca medicamentele sunt sigure.
Sursa: https://www.anm.ro/_/COMUNICATE%20DE%20PRESA/Comunicat%20de%20presa%20ANMDM%20_%20Campania%20media%2020_24%20nov%202017.pdf

Manualul Merck spune asa:
Obiectivele principale ale dezvoltării medicamentelor sunt eficacitatea și siguranța. Deoarece toate medicamentele pot dăuna și ajuta, siguranța este relativă.
Sursa: http://www.merckmanuals.com/home/drugs/overview-of-drugs/drug-effectiveness-and-safety

Deoarece studiile clinice trebuie să demonstreze siguranța noilor vaccinuri și posibilele contraindicații înainte de aprobarea vaccinului, se consideră că toate vaccinurile sunt sigure la momentul implementării vaccinului.
Din acest motiv, problemele de siguranță ar putea juca un rol minor în evaluarea inițială a vaccinurilor și ar putea fi excluse din analizele de bază.
Cele mai multe efecte secundare nu vor fi cunoscute la momentul introducerii vaccinului, însă unele concluzii ar putea fi obținute din observațiile din țările în care vaccinul se află deja în uz sau din efectele observate după introducerea altor vaccinuri. Simulările computerizate ar putea fi utilizate pentru a detecta impactul diferitelor scenarii și strategii.

Sursa: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19698809