Dupa administrare, vaccinurile bazate pe organisme modificate genetic care contin virusi vii atenuati prezinta riscul de a raspandi organismele din vaccin.
De exemplu vaccinurile ROR si cel pentru varicela contin virusi vii atenuati.

Carte “Nonclinical Development of Novel Biologics, Biosimilars, Vaccines and Specialty Biologics”, Lisa M. Plitnick and Danuta J. Herzyk, 2013
Capitolul 9 – Global Regulatory Guidelines for Vaccines

1. Principalul pericol cu un vaccin atenuat este ca organismul, deoarece este inca in viata, poate uneori sa isi recapete virulenta si sa cauzeze boala vaccinatului.
2. Un alt pericol cu vaccinurile vii atenuate este ca, deoarece cresc in cantitati mari in vase de cultura, organisme contaminante pot invada cultura si se incorporeaza in vaccin.
3. A treia problema cu vaccinurile vii atenuate este: chiar si atunci cand sunt atenuati, anumiti virusi induc aparent imunosupresie tranzitorie care lasa un vaccinat vulnerabil la infectii care sunt cu usurinta invinse de un individ nevaccinat.
4. Un ultim dezavantaj in a folosi un vaccin viu este ca acesta trebuie stocat corespunsator pentru a fi eficient. Pentru ca lantul de frig de la producator pana la vaccinat trebuie sa fie mentinut, aceasta este o problema majora in tarile in dezvoltare.

Carte “The Immune Response – Basic and Clinical Principles”, Tak W. Mak and Mary E. Saunders, 2006
Capitolul 23 – Vaccines and Clinical Immunization

Virusii atenuati PRODUC INFECTII care sunt mai blande decat boala produsa de omologii lor salbatici din care sunt derivati.

Cautarea unei tulpini acceptabile de vaccin necesita identificarea de variante cu imunogenitate robusta, dar cu potential minim de a PROVOCA BOALA. In ciuda eforturilor sustinute de a obtine siguranta completa, unii virusi vaccinali atenuati retin patogenitate reziduala. De exemplu, vaccinul polio oral cauzeaza ocazional cazuri de polio paralitic la o frecventa de aproximativ 2 cazuri la 1.000.000 de vaccinari primare.

O alta problema cu vaccinurile cu virusi vii este ca acestea pot fi, din neatentie, contaminate cu diversi agenti. De exemplu, vaccinul pentru febra galbena a produs o epidemie masiva cu hepatita B in anii ’40 care a fost cauzata de un lot de vaccin ce continea ser uman obtinut de la o persoana asimptomatica care mai tarziu, s-a demonstrat ca era purtatoare de virus hepatic B. Alt contaminat al vaccinului pentru febra galbena a fost virusul leucozei aviare, luat de la ouale folosite pentru prepararea culturilor cu embrioni de gaina in care virusul vaccinal era crescut; aceasta problema a fost acum eliminata prin utilizarea oualor fara leucoza aviara.

Carte “Viral Pathogenesis (3rd Edition) – From Basics to Systems Biology, Michael Katze, Marcus J. Korth, G. Lynn Law and Neal Nathanson, 2016
Capitolul 19 – Viral Vaccines: Fighting Viruses with Vaccines

O pacienta cu SLE (Systemic Lupus Erythematosus / lupus sistemic eritematos) intreaba daca ar trebui sa fie vaccinata impotriva rujeolei. Care este recomandarea ta?

Vaccinurile vii atenuate disponibile momentan sunt: rujeola, oreion, rubeola, influenza oral, tifoid oral, varicela, zona zoster, BCG si gebra galbena. Vaccinia (variola) nu mai este folosit, iar vaccinul polio oral este folosit doar in circumstante speciale. Vaccinurile vii nu ar trebui administrate pacientilor cu imunodeficienţe care afectează imunitatea mediată celular, in particular celor cu boli autoimune, incluzand SLE. Conditiile in care vaccinarea pacientilor cu virusi vii ar trebui evitata sunt listate in Tabelul 11-14. In plus, cei care intra des in contact cu pacienti imunocompromisi nu ar trebui sa primeasca vacin polio oral deoarece tulpina de virus viu atenuat poate reveni la forma de virus salbatic in tractul gastrointestinal si se poate raspandi pe calea fecala-orala.

Carte “Medical Secrets (5th Edition)”, Roger D. Rossen, M.D., Holly H. Birdsall, M.D., Ph.D., 2012
Capitolul 11 – Allergy and Immunology

Sursa: https://www.sciencedirect.com/topics/neuroscience/attenuated-vaccine

Redam mai jos cateva fragmente (pag. 312-313) din tratatul “IMUNOLOGIE si IMUNOCHIMIE” scris de GRIGORE MIHAESCU:

“Vaccinarea cu un preparat viral atenuat echivaleaza cu o infectie usoara, asimptomatica.

Virusurile atenuate din vaccinuri, pastrându-si capacitatea de multiplicare în organismul vaccinat, se raspândesc în populatie si imunizeaza chiar indivizi nevaccinati.

Vaccinurile atenuate se produc cu un pret de cost mai scazut si se administreaza mai usor. In cazul vaccinului polio, o singura doza administrata oral este suficienta pentru a crea o buna stare de protectie.

Dezavantajele vaccinurilor virale atenuate sunt legate de riscul ridicat al contaminarii cu agenti infectiosi supraadaugati. De exemplu, loturile initiale de vaccin polio, au fost contaminate cu SV4o, din celulele de rinichi de maimuta, dar nu s-a constatat cresterea incidentei tumorilor la copiii vaccinati. Vaccinul atenuat al virusului febrei galbene, multiplicat în fibroblastele de embrion de gaina, a fost contaminat initial cu virusul leucozei aviare.

Unele virusuri atenuate (rujeolic, rubeolic, al febrei galbene) pastreaza un nivel scazut de virulenta reziduala, care determina infectii la copiii cu imunodeficiente.

O problema importanta, legata de infectiozitatea vaccinurilor atenuate, este aceea a restaurarii unui grad variabil de virulenta dupa vaccinare, care determina infectii cu manifestari clinice la copiii imunodeficienti. Procesul infectios nu este consecinta alterarii genetice a virusului din vaccin. Din aceasta cauza, vaccinul nu se administreaza gravidelor.

Vaccinurile atenuate ridica problema instabilitatii genetice. Virusul rujeolic atenuat este labil, în special la variatiile termice si de aceea necesita un regim termic constant (+4o), pe toata durata depozitarii.

Un alt dezavantaj consta în faptul ca virusul atenuat poate sa produca o infectie persistenta. De asemenea, administrarea vaccinului atenuat poate sa interfere cu virusul de tip salbatic care infecteaza natural si sa domine pâna la anulare eficienta vaccinarii. De exemplu, virusul polio atenuat, se administreaza pe cale orala, dar poate sa interfere cu o larga varietate de enterovirusuri.

Vaccinurile inactivate contin virioni care, dupa tratamentul cu agentul chimic inactivant nu pot sa initieze ciclul de multiplicare în substratul permisiv.

Preparatul viral brut se obtine prin cultivarea virusului într-un substrat permisiv: în oul embrionat de gaina (virusul influenza), în culturi celulare de rinichi de maimuta (virusul polio), sau în fibroblastele umane de embrion de gaina (polio, rujeolic, rabic). Preparatul brut se inactiveaza cu formol, acetil-etilenimina sau cu beta-propiolactona.

Preparatele virale inactivate, utilizabile ca vaccin au avantajul riscului minim al infectiei. Rareori, preparatele inactivate contin virus infectios rezidual, care a rezistat tratamentului de inactivare, sau care provine din contaminarea cu un alt virus.

Vaccinurile virale inactivate au câteva dezavantaje. Uneori, tratamentul cu un agent chimic anuleaza imunogenitatea unor proteine virale, astfel încât raspunsul imun fata de virusul inactivat nu este protector. De exemplu, inactivarea cu formol a virusului rujeolic anuleaza imunogenitatea proteinei de fuziune (F), iar vaccinul îsi pierde proprietatea protectoare.

Vaccinurile inactivate nu stimuleaza imunitatea mediata celular (mediata de limfocitele Tc), care au rol decisiv în eliminarea celulelor infectate cu virus si în rezistenta la infectiile cu o gama larga de virusuri.

Pretul de cost al vaccinurilor inactivate este mai mare.

Preparatele virale inactivate, folosite ca vaccinuri, se obtin din virusul rabic cultivat în CDU si în embrionul de rata, din virusul oreionului si din virusul influenza, cultivate în embrionul de gaina, din virusul polio, cultivat în celulele de rinichi de maimuta. Toate sunt inactivate cu beta-propiolactona sau cu formol.

Preparatul inactivat al virusului hepatitei B este o realizare recenta, dar este foarte costisitor pentru ca virusul nu se cultiva în sisteme celulare in vitro, iar tehnicile de purificare a virusului din serul pacientilor infectati cronic sunt foarte laborioase.”

Mai precizam ca, de exemplu, in prospectul vaccinului RORV (rujeola-oreion-rubeola-varicela) Proquad scrie asa:
Transmitere
La majoritatea persoanelor susceptibile, în 7 până la 28 zile după vaccinare a apărut excreţia de mici cantităţi de virus rubeolic viu atenuat la nivelul gâtului sau nasului.”

Sursa: Rezumat prospect ProQuad – vaccin rujeolă, oreion, rubeolă, varicelă